marți, 3 iunie 2008

Psihanaliza unui gand (IV)

Gandul-nuanta reapare si...cand reapare, smulge cu rasuflarea taiata gama toata a pensulelor, de la cele milimetrice, subtiri, subtile, pana la cele grosiere, groase, grosolan grosiere de pe tablia uitatului, nestiutului sevalet, iar eu, fiinta, aceeasi fiinta, ma izbesc atunci nevrotic pana la dezmembrare de stabilopodul vechii iluzii zugravite in uleiul jocului culorilor pe panza si al sunetelor psihotice racaite precum o unghie scrijelita pe stanca. Este jocul identitatilor furate ce incearca disperat sa se autoportretizeze, sa-si dea contur gros, negru, real, de carbune ..., in speranta ca voi avea, in sfarsit, in fata ochilor, gandul meu-portret, ca voi reusi sa evadez de sub dependenta sevrotica de el si de toate penumbrele sale, ca ii voi pedepsi prin asfixiere nasterea si apoi imediata fuga, fuga, fuga neapartenenta, neidentificata in fierul inrosit al niciunui semn gasit pe antebrat...

2 comentarii:

FelixSima spunea...

Limbajul este mai degraba poetic, decit graba sau schimonosenia cu care un om isi descopera, isi relateaza ceva descoperit/caruia i-a dat drumul sa iasa din adincuri...

LadyL spunea...

Limbajul poetului, al pictorului, al sculptorului, al omului de afaceri, al angajatului de la ghiseul primariei, sau al celui de la pompe funebre, al enoriasului sau al preotului…sacrificator, ei bine, limbajul oricaruia dintre noi cred ca ramane totusi o conventie intre noi si noi, un anume soi de atitudine auto-perceptiva sablonarda sau nu, pretioasa sau nu, a noastra fata de noi insine, un pact « manierist » de reflexie in exterior a interiorului. Fiecare respecta « clauzele de neagresiune » ale acestui pact cu sine insusi in maniera proprie. Cred insa ca important pentru noi ar fi ca acel limbaj sa se simta bine in pielea noastra…, sa-l resimtim adecvat, potrivit noua, si nu ca pe un corp strain de imprumut, greu de tolerat…Limbajul incearca, reusind sau nu, sa exprime intr-o forma proprie continutul, nereprezentand insa nicidecum continutul in sine…

Prin urmare, nu pot crede ca « graba » sau « schimonoseala » unui limbaj sunt cele care dau masura unui act autentic al incursiunii in adancuri…

Dar apropos de limbajul literarizat al omului sau al autorului, ai atins un punct care marturisesc ma framanta de multa vreme. Iata, jurnalul lui Gogol, spre exemplu, este indiscutabil scris in limbajul...unui schizoid, or in epoca sa, Gogol era binecunoscut ca un om senin, apolinic, cu un ego perfect armonizat social. Sau, in limbajul...lui Edgar Allan Poe gasim dedublari succesive, iar siluetele personalitatilor distincte ale aceluiasi... autor Fernando Pessoa se revarsa heteronimic in atatea tipologii de limbaje...Se substituie eul auctorial ego-ului uman ? Este o alunecare? Cat din om respira proteiform in...limbajul autorului?